## Pennsylvania Soil Health and Sustainability for Field Staff, Non-Field Portion Virtual Delivery – July 7-9th, 2025 - See specific times below (Times are EST)

Field Day is July 11th in Juniata County, PA

Lesson	Title	Time Allotted	Instructor	Format
	Monday	- Virtual Day 1		
1. 2.	Course logistics – Course logistics Introductions Q&As Group designations and scenario assignments	1 hour 8:30 – 9:30 am	Dan Ludwig	Activity 1: Live event through MS-Teams
1. 2. 3.	e: Soil Health Basics  Historical context of soil health  Soil health demonstrations  Define soil health and how soil functions and its impact on resource management  5-minute break	55 minutes 9:30 – 10:25 am 5-minute break 10:25 – 10:30 am	Steve Woodruff	Activity 2: Live event through MS- Teams
1. 2. 3.	e: Linking Soil Biology to Soil Health  Soil functions performed by soil organisms Defining biodiversity Categorizing soil organisms using three broad ecological groups Soil health principles and relation to soil biology	1 hour 15 minutes 10:30 – 11:45 am	Lisa Blazure	Activity 3: Live event through MS-Teams
		Lunch 11:45 am – 12:45 pm		
1. 2. 3. 4. 5. 6.	e: Soil Health Planning Principles  Minimize disturbance  Maximize diversity  Maximize the presence of living roots  Maximize soil cover  15-minute daily wrap-up  Group activity	45 minutes 12:45 – 1:30 pm 15-minute wrap-up Scenario Group Meeting using MS-Teams breakout rooms: 1 hour 45 minutes (1:45 – 3:30 pm)	Mark Goodson	Activity 4: Live event through MS-Teams Day 1 Wrap-up Activity 5: Scenario Group Meeting
	Tu	esday - Virtual Day 2		
1.	e: Resource Concerns and Soil Health Indicators  Identifying resource concerns through conservation planning  Identifying soil health indicators and processing the decision tree (In-field assessment)  Group activity  15-minute break	1 hour 30 minutes 8:30 – 10:00 am Scenario Group Meeting: 15 minutes (10:00 – 10:15 am) 15-minute break: 10:15 – 10:30 am	Steve Woodruff	Activity 6: Live event through MS-Teams  Activity 7: Scenario Group Meeting

Module: Cover Crop Management	1 hour 30 minutes		Activity 10: Live eyest
1. Cover crops benefits and impact on soil function	10:30 – noon		Activity 10: Live event through MS-Teams
2. Consideration for successful cover crop planning			tinough wis reams
3. Designing a multi-species cover crop mixes	Scenario Group	Marili Caradaan	Activity 11: Scenario
4. Trouble shooting cover crop problems	Meeting: 15 minutes	Mark Goodson	Group Meeting
5. Examples of CC in various cropping systems	(12:00 – 12:15 pm)		
6. Group activity – Breakout rooms			
7. Break (15 minutes)			
,			
L	Lunch 12:15 – 1:15 pm		
Module: Grazing management to improve soil health	1 hour		Activity 12: Live event
<ol> <li>Incorporating soil health principles into a grazingsystem</li> </ol>	1:15 – 2:15 pm		Activity 12: Live event through MS-Teams
2. Grazing principles that can improve soil health		Brian	Day 2 Wrap-up
3. Understanding the impact of manure		Campbell	
4. Grazing impact on nutrient cycling	Scenario Group Meeting		
5. 5-minute daily wrap-up	and wrap-up: 20 minutes (2:15 – 2:35 pm)		Activity 13: Scenario Group Meeting
6. Group activity – Breakout rooms	(2.13 – 2.33 pill)		
Module: Social and Economic Considerations			
<ol> <li>Value of improving soil health, reducing risk, and building resilient soils</li> </ol>	1 hour 25minutes	Steve	Activity 14: Live event through MS-Teams
2. Cost of soil health improving practices and ROI	2:35 am – 4:00 pm	Woodruff	
3. Stages of Adoption and social outreach			
4. Let's Strategize for Change			
Learning from and leveraging others' successes			
	dnesday - Virtual Day 3		I
Module: Strategizing and Implementing a Soil Health Management System (SHMS)			Activity 15: Live event
Considerations for planning and implement	1 hour 30 minutes		through MS-Teams
SHMS in cropping systems	8:30 – 10:00 am		A ativity (1C) Caspania
2. Orchards and Vegetables	Scenario Group Meeting:	Mark Goodson	Activity 16: Scenario Group Meeting
3. Small Grains/Row Crops	15 minutes (10:00 – 10:15	iviaik Goodsoff	C. Cap Meeting
Grazing/Pasture with Cover Crops	am)		
5. Group activity – Breakout rooms	15-minute break: 10:15 –		
6. Break (15 minutes)	10:30 am		
Module: Finalize Soil Health Plans	1 hour	Cadre	Activity 17: ScenarioGrou
	10:30 – 11:30 pm		Meeting
	·		

	Lunch 11:30 to 12:30pm Wednesday (continued)		
<b>Deliver Soil Health Presentations</b> 10-15-minute group presentations	1 hour and 15 minutes 1:00 – 2:15 pm	Cadre	Activity 18: Live event through MS-Teams
Virtual Wrap-up and Field Activity Instructions	15 minutes 3:45– 4 pm	Cadre	Activity 19: Live event through MS-Teams
	Field Assessment		
Module: Field Day - starts at 9:00am on Friday 559 Happy Hollow Rd, Mifflintown, PA 17059	1 day	State-Led	Activity 20: Live, Field Portion