## Pennsylvania Soil Health and Sustainability for Field Staff, Non-Field Portion Virtual Delivery – July 10-12th - See specific times below (Times are EST) Field Day is July 14<sup>th</sup> in Berks County, PA

		July 14 mil Berks County		
Lesson		Time Allotted	Instructor	Format
	Monda	y - Virtual Day 1 (6 hours)		
Introdu	ictions & Logistics –			
1.	Course logistics		Tracey Foster	Activity 1: Live event
2.	Introductions	1 hour	Mark Goodson	through MS-Teams
3.	Q&As	8:30 – 9:30 am	Yuri Plowden	
4.	Group designations and scenario assignments			
Module	e: Soil Health Basics			
1.	Historical context of soil health	55 minutes		Activity 2:
2.	Soil health demonstrations	9:30 – 10:25 am		Live event through MS-
3.	Define soil health and how soil functions and its impact on resource management	5-minute break	Steve Woodruff,	Teams
4.	5-minute break	10:25 – 10:30 am	NRCS	
Module	e: Linking Soil Biology to Soil Health			
1.	Soil functions performed by soil organisms			Activity 3: Live event
2.	Defining biodiversity	1 hour 15 minutes	_	through MS-Teams
3.	Categorizing soil organisms using three broad ecological groups	10:30 – 11:45 am	Lisa Blazure, Stroud	
4.	Soil health principles and relation to soil biology		Stroud	
٦.	John Health principles and relation to son biology			
		Lunch 11:45 am – 12:45 pm		
Module	e: Soil Health Planning Principles	45 minutes		Activity 4: Live event
1.	Minimize disturbance	12:45 – 1:30 pm		through MS-Teams
2.	Maximize diversity	15-minute wrap-up		Day 1 Wrap-up
3.	Maximize the presence of living roots	Scenario Group Meeting using	Andy Gaver,	Activity 5: Scenario
4. 5.	Maximize soil cover 15-minute daily wrap-up	MS-Teams breakout rooms: 1	NRCS	Group Meeting
5. 6.	Group activity	hour 45 minutes		
	<u> </u>	(1:45 – 3:30 pm)		
	Tuesday - Virtu	ual Day 2 (6 hours and 55 minute	s)	
Module	e: Resource Concerns and Soil Health Indicators	1 hour 30 minutes		Activity 6: Live event
1.	Identifying resource concerns through conservation planning	8:30 – 10:00 am  Scenario Group Meeting: 15	Stove	through MS-Teams
2.	Identifying soil health indicators and processing the decision tree (In-field assessment)	minutes (10:00 – 10:15 am)	Steve Woodruff	
3.	Group activity		NRCS	
4.	15-minute break	15-minute break: 10:15 – 10:30 am		Activity 7: Scenario Group Meeting

1. 2. 3. 4. 5.	e: Ecological Management  An ecological framework for management  Soil ecological engineering  SHMS enhance ecosystem processes  Group activity  Forum activity	1 hour 10:30 – 11:30 am Scenario Group Meeting: 15 minutes (11:30 – 12pm)	Andy Gaver, NRCS	Activity 8: Live event through MS-Teams Activity 9: Scenario Group Meeting
	Lu	nch 12:00 – 1:00 pm		
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.		1 hour 30 minutes  1:00 – 2:30 pm  Scenario Group Meeting: 15 minutes (2:30 – 2:45 pm)  15-minutes break: 2:45 – 3:00 pm	Mark Goodson, NRCS	Activity 10: Live event through MS-Teams Activity 11: Scenario Group Meeting
Module: Grazing management to improve soil health		1 hour		Activity 12: Live event
1.	Incorporating soil health principles into a grazing system	3:00 – 4:00 pm		through MS-Teams
2.	Grazing principles that can improve soil health	5-minute wrap-up	Brian Campbell	Day 2 Wrap-up
3. 4. 5. 6.	Understanding the impact of manure Grazing impact on nutrient cycling 5-minute daily wrap-up Group activity – Breakout rooms	Scenario Group Meeting and wrap-up: 20 minutes (4:05 – 4:25 pm)	NRCS	Activity 13: Scenario Group Meeting

Wednesday - Virtual Day 3 (6 hours)					
Health 1.	e: Strategizing and Implementing a Soil Management System (SHMS)  Considerations for planning and implement IMS in cropping systems  Orchards and Vegetables  Cotton  Small Grains/Row Crops  Grazing/Pasture with Cover Crops  Group activity – Breakout rooms  Break (15 minutes)	1 hour 30 minutes 8:30 – 10:00 am Scenario Group Meeting: 15 minutes (10:00 – 10:15 am) 15-minute break: 10:15 – 10:30 am	Andy Gaver, NRCS	Activity 14: Live event through MS-Teams Activity 15: Scenario Group Meeting	
1. 2. 3. 4. 5.	e: Social and Economic Considerations  Value of improving soil health, reducing risk, and building resilient soils  Cost of soil health improving practices and ROI Stages of Adoption and social outreach  Let's Strategize for Change  Learning from and leveraging others' successes	1 hour 30 minutes 10:30 am – 12:00 pm	Steve Woodruff, NRCS	Activity 16: Live event through MS-Teams	

Wednesday (continued)				
Module: Finalize Soil Health Plans (including, completing Module: Social/Econ section)	1 hour 1:00 – 2:00 pm	Cadre	Activity 17: Scenario Group Meeting	
Deliver Soil Health Presentations 10-15-minute group presentations	1 hour and 15 minutes 2:00 – 3:45 pm	Cadre	Activity 18: Live event through MS-Teams	
Virtual Wrap-up and Field Activity Instructions	15 minutes 3:45– 4 pm	Cadre	Activity 19: Live event through MS-Teams	
	Field Assessment			
Module: Field Day Farm location:	1 day	State-Led	Activity 20: Live, Field Portion	
Hoffman Farm, 180 Merkel Lane, Shoemakersville, PA 19555				