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SUBJECT: 
Personal Use of Government Cell Phones
Key Words:
Limited Personal Use, Cell Phones, Telephones
YOU REQUESTED:  Clarification of the legal or permissible use of Government cell phones and whether it is permissible for NRCS employees to carry the cell phone provided by NRCS home and use personally as long it does not cost anything to the Government.

SHORT ANSWER:  Personal use of the Government cell phone is permissible if:

· Minimal expense to the Government

· Does not interference with official business

· Normally takes place during the employees' personal versus official time

· Is not used to earn outside income or for private gain

· Does not involve pornography, hate or violence, and

· In the supervisor’s judgment:

a) It does not adversely affect the performance of official duties by the employee or the employee's organization; 

b) It is of reasonable duration and frequency; 

c) It reasonably could not have been made at another time, or; 

d) It is provided for in a collective bargaining agreement 
Your specific question seemed to inquire whether it is appropriate for an employee to use a Government cell phone for personal use away from the office, and possibly even when at home.  I did not receive information to know whether your questions stems from a particular situation or what might be the particular facts and circumstances involved.  I strongly encourage you to contact Elizabeth Pigg, Acting Director, Information Technology Division (ITD) at (301) 504-2240 for additional insights regarding appropriate application of this policy to specific situations.  If your question does involve a particular situation, you can share the particulars with ITD to receive specific guidance to determine whether personal use of the Government cell phone at home is appropriate or excessive in that case.  If appropriate, ITD will consult with me additional ethics perspectives.
DISCUSSION

The policy now authorizes use of Government telephones including cell phones to conduct official business, as well as limited personal use, as outlined in Departmental Regulation (DR) 3300-1 (Mar 23, 1999).  That regulation provides guidance in two sections which must be combined along with the Ethics regulations to determine whether personal use of a Government cell phone is allowable. DR 3300 is an extensive document with a main document and 12 appendices so for your convenience, here are the links to the sections that relate to your question about permissible personal use of cell phones.  
  DR3300-001 Telecommunications and Internet Services and Use (Main Document) 

  DR3300-1 Appendix B (Telephone use) 

 

Appendix B, Telephone Use, specifically provides that the policy in the main document allows certain limited personal use of specific telecommunications equipment and Internet does apply to Government cell phones.  [See section 5a.]  The main body of DR 3300-1 addresses the personal use policy in section 3, Special Instructions, which provides in part:

 “This policy authorizes the limited personal use of telecommunications resources by USDA employees in the workplace on an occasional basis provided that the use involves minimal expense to the Government and does not interfere with official business. Occasional personal use of telecommunications resources shall normally take place during the employees' personal time. This policy follows the Chief Information Officer (CIO) Council model for guidance on limited personal use attached in figure MB-1.

Telecommunications resources and official time shall not be used to earn outside income. Employees shall not use telecommunications resources or official time for private gain. Employees shall exercise common sense and good judgement in the personal use of telecommunications resources. Official Government business always takes precedence over the personal use of telecommunications resources.

While the occasional use of telecommunications resources in moderation is acceptable, uses not conforming with this order are strictly prohibited. Also, employees are expected to conduct themselves professionally in the workplace and to refrain from using telecommunications resources for activities that are inappropriate or offensive to co-workers or the public, such as the use of sexually explicit materials or remarks that ridicule others on the basis of race, creed, religion, color, sex, handicap, national origin, or sexual orientation.“

In addition, this section states that employee use must comply with the Standards of Ethical Conduct (5 CFR 2635).  Taken together, this makes clear the policy that Government equipment should never be used to engage in communications that may be deemed pornographic or involve gambling or promoting hate or violence   Such activity could lead to disciplinary action - - USDA has a zero tolerance policy.  

Additional criteria for permissible personal use of Government telephones is provided in Appendix B of DR 3300-1: 

1. Criteria for Authorized Limited Personal Use. Use of government telephone systems for limited personal use may be authorized as being in the interest of the government if such use satisfies the following criteria: 

a. It does not adversely affect the performance of official duties by the employee or the employee's organization; 

b. It is of reasonable duration and frequency; 

c. It reasonably could not have been made at another time, or; 

d. It is provided for in a collective bargaining agreement 
For more information, please see the examples of authorized personal use provided in Appendix B.  (Link provided above.)  You should also seek guidance on specific situations involving the personal use of Government telephones from the (ITD).  In preparing this reply to your question I consulted with [Acting Director, ITD].  We agree that you would benefit from a more specific discussion of the situation with ITD.  ITD will further explain generally appropriate considerations for supervisors applying the personal use policy to specific situations.  
If you have questions about the guidance in this opinion, I can be reached at (301) 504-2207.

CARYL J. BUTCHER


Director, NRCS Ethics Office
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Director, ITD


